top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohan Boersma

Project: Aanleg natuurlijke zwemvijver

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020


Een vijver als mooi uitzichtpunt vanuit de woning of vanaf het terras, een vijver om aan te vertoeven maar ook om in te zwemmen! Het liefst gefiltert op een natuurlijke manier en met weinig techniek. Dat was de wens. Plannen gemaakt, aan de slag; De eerste stap? Het grondwerk! Folie op maat

De volgende stap is het plaatsen hoogwaardige EPDM-folie. Met een folie rol van bijna 700kg wel even doorpakken. Gelukkig maken vele handen het werk lichter. De folie is op maat gemaakt voor de vijver.

Helofytenfilters

Nadat de folie op zijn plek ligt is het tijd voor het plaatsen van de valse bodem met kunststof roosters waar het lava op komt te liggen en de inspectie kokers die het mogelijk maken om het lava in de filters te spoelen. Het water loopt door het lava-grind omlaag en gaat via de bodemroosters vanuit het ene filter, via de pomp naar de ruimte onder het andere filter vanwaar het water weer naar boven loopt. De filters en het zwemgedeelte zijn afgescheiden door grote stapstenen die bovenop de dammen geplaatst zijn en overigens al snel door de lokale eenden ontdekt werd!


Een natuurlijke afwerking

Aan de achterkant van de vijver en op de inham waar de vlonder komt is de vijverrand afgewerkt met een flex-rand. De plantenfilters hebben een natuurlijke oever met keien die de vijver een natuurlijk uiterlijk geven en in de loop van tijd door de aangeplante vijverplanten begroeit zal raken. De gehele oever rondom de vijver is opnieuw uitgevlakt om mooi op de vijver aan te sluiten.

Mooier met de tijd

Nou heeft de vijver even tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen; Het aangezaaide gras rondom de vijver heeft even tijd nodig, net als de aangeplante vijverplanten die in veel gevallen zo kort na de winter hun eerst groen pas net laten zien. Ook komt de biologische filtratie nu op gang doordat er bacteriën gaan vestigen in de plantenfilters. Ook wordt er op de inham in de vijver nog een vlonder geplaatst met bijpassend electriciteit's kastje voor de aansluiting van de pomp en beluchting.Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een (zwem) vijver? Neem gerust even contact op!

174 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page