top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohan Boersma

Een vijver zonder filter

Een heldere vijver zonder filter, dat kan toch gewoon? Ja dat kan zeker, maar lang niet elke vijver kan zonder echte filtertechniek. Dit heeft veel te maken met of er bv. veel vissen in de vijver leven en of we de deze ook graag voeren. Hierdoor ontstaat er meer opgeloste stoffen in het water dan de vijver op een natuurlijke manier kan verwerken zonder minder helder te worden.
In een vijver waar de natuur zijn ding kan doen kom je regelmatig leuke bezoekers tegen

Het natuurlijke filtratie vermogen van de vijver versterken De beplanting die in de vijver groeit zorgt samen met ander waterleven (oa. bacteriën en beestjes zoals watervlooien) dat in een goede, natuurlijke situatie voor een goede balans in het water blijft. Wanneer door bijvoorbeeld vissen in de vijver de vijver toch niet meer helder blijft kan gekeken worden naar het ondersteunen van de biologische filtratie: Bijvoorbeeld door mosselen en waterslakken in de vijver uit te zetten. Hiermee vergroot je het vermogen van de vijver om zichzelf helder en schoon te houden. Hierbij helpen zij onder andere zweefalgen en draadalgen om onder controle te blijven. Ook graag van deze poetsers in je vijver? Neem even contact op! "Plantenfilter" Om het maximale uit de werking van de natuur te halen kan ook een plantenfilter of helofytenfilter aangelegd worden. Hierbij stroomt het water door een de planten van de wortels en langs vele goede bacteriën om zo het water extra schoon te houden. Er zijn vele verschillende types plantenfilters mogelijk. Meer weten? Of een (vijver met) plantenfilter laten aanleggen? neem even contact op!

Het is zeker mogelijk om vissen in een vijver zonder filter te houden, maar bedenk goed wat je graag wilt met de vijver; Zelf zwemmen, Veel vis? Helder water? Veel kikkers, vogels of salamanders?


611 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page