top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohan Boersma

Vorst op komst. Wat te doen met de vijver?


Er wordt strenge vorst voorspeld! Door de pompen, fonteinen, watervallen en filters stroomt water en bij aanhoudende vorst kan dit bevriezen. Wanneer er water door leidingen stroomt zal dit minder snel bevriezen dan stilstaand water. Maar met aanhoudende vorst kan onherstelbare schade ontstaan aan deze materialen en de leidingen. Helemaal wanneer de elementen boven het maaiveld uitkomen. Leidingen die dieper ingegraven zitten geven minder risico.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Elke vijver is anders en elke vijver is anders gesitueerd (In de schaduw, in een open veld of juist beschut)

- Pompen juist laten lopen, stromend water bevriest moeilijker

- Bij regelbare pompen de flow verhogen. Sneller stromend water bevriest moeilijker

- Apparaten en systemen isoleren en beschermen tegen directe invloeden van het koude weer. Door ze bijvoorbeeld goed (en droog) in te pakken met isolerend materiaal.

- Als de kans op bevriezing te groot is: Het systeem aftappen, loskoppelen en droog en vorstvrij opslaan.

En verder?

In de winter komt een vijver tot rust. Vijverplanten sterven veelal voor een groot deel af. Om vanuit de bodem of overgebleven topjes in de lente weer uit te groeien. Amfibieën zoeken een plek om te overwinteren en vissen liggen rustig op de bodem en hebben doordat ze koudbloedig zijn met het koude weer (bijna) geen eten nodig.

Het ijs open breken?

Als een vijver stijf dichtgevroren zit, kunnen de gassen die afkomstig zij van organisch materiaal de vijver niet verlaten. Aan de andere kant heeft ijs ook weer een sterk isolerende werking voor de vijver. Een goede oplossing is om een klein wak in het ijs te creeëren. Hier zijn ook producten voor die een kleine opening in het ijs vrij houden. Met een pannetje warm water op het ijs kun je voorzichtig een klein wakje maken. Sla geen gat in het ijs! Door de schokgolven in het water schrikken de bewoners zich een hoedje. Ook kun je hierdoor onbedoeld dingen beschadigen.


315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page