In het najaar daalt de watertemperatuur, gaat de zon minder (en minder vel) schijnen en gaan vissen minder eten. Dit betekent minder vervuiling in het water waardoor misschien de vijverpomp zachter gezet kan worden en in sommige gevallen kan ook een UV lamp uitgeschakeld word. In de herfst komt er echter ook vaak vallend blad in de vijver terecht. Ook waterplanten bereiden zich in het najaar voor op de komst van de winter waarbij de plant vaak gedeeltelijk afsterft of bij niet winterharde soorten zelfs helemaal afsterft. Door in het najaar afstervende gedeeltes van planten weg te halen/ te snoeien en afgevallen blad uit de vijver te verwijderen, ligt dit materiaal niet de hele winter te "rotten" in de vijver en maakt de vijver in het voorjaar een extra goede start!
Wat te doen bij vorst & sneeuw?
Wanneer er bij langere vorst een laag ijs op de vijver ontstaat is het goed om een wak te maken in de vijver. Hierdoor kunnen in de vijver ontstane gassen het water verlaten. Een gat maak je het beste door bijvoorbeeld een pan heet water op het ijs te zetten en langzaam een wak in het ijs te smelten. Maak niet een wak door het ijs kapot te slaan.
De trillingen die hierbij ontstaan zijn niet goed voor de bewoners van de vijver.
Pas ook op bij strenge vorst met bv. losse (druk)filters die boven de waterspiegel staan, of blote leidingen (helemaal bij stilstaand water), deze kunnen soms kapot vriezen.
Hulp nodig bij het winterklaar maken van de vijver of andere vragen? Neem gerust even contact op!
Comments