Al een paar jaar lang waren er problemen met deze vijver. De vijver lekte, de waterval werkte niet meer en het water was vies. Zweefalg had vrij spel en het onderhoud was inmiddels zo veel werk geworden en gaf zo weinig resultaat dat de eigenaren zelfs al twijfelden om de vijver dicht te gooien.
Doordat er bij de aanleg van de vijver niet goed nagedacht is over filtratie. Is de vijver nooit echt goed helder geweest.
Omdat er geen bodemdrain aanwezig was is er gekozen voor een pomp in de vijver. De doorvoer door de vijverwand van de vijverbuis zit verstopt onder de keien. Deze keien komen nu ook terug in de rest van de vijver, het plantenfilter en elders in de tuin. Dit geeft het geheel een wat meer natuurlijke look en bied plek voor goede bacteriën en ander waterleven en is ook en leuke plek voor de koikarpers om in rond te sneupen.
Vanaf de vijver wordt het water naar de nieuwe filterput gepompt. Daar word het water in het drukfilter zowel mechanisch als biologisch gefilterd. Vanaf hier gaat het water door het uv-filter (met bypass) waarna het water onderin het plantenfilter terecht komt. Het drukfilter is super makkelijk te reinigen door de automatische reinigingsstand.
In het 9 meter lange verhoogde gedeelte van de vijver is 1 helft open gebleven voor de waterlelies. De andere helft is veranderd in een (upflow) helofyten of -plantenfilter waarbij het water opwaarts door een dik bed van lava grind en de wortels van de planten heen stroomt. De open structuur van het lavasteen bied een groot oppervlak voor goede bacteriën om zich te nestelen. Dit biedt samen met de beplanting verrijking van het water en zuivering van schadelijke stoffen afkomstig van organisch afval. Het helofytenfilter is voorzien van een onderhoudsschacht met dop waardoor wanneer nodig onderhoud gedaan kan worden. Nadat het systeem in werking is gezet is het water na een aantal dagen al veel helderder geworden. Voortaan brengt deze vijver weer plezier in plaats van gedoe!
Ook last van een troebele vijver? Neem even contact op!
Comments