In de winter komt een vijver tot rust. De meeste vijverplanten sterven af, amfibieën zoeken een geschikte plek om te overwinteren en vissen worden loom en bevinden zich veel op de bodem van de vijver. Waar moet je in de winter rekening mee houden?
Stoppen met voeren!
Wanneer de(water)temperatuur grofweg onder de tien graden komt merk je dat de vissen langzamer worden en vaak veel rustig onderin de vijver rond "hangen". Op deze manier kunnen zij in een voldoende diepe vijver probleemloos de winter overleven. Vissen zijn koudbloedige dieren. Doordat de watertemperatuur daalt, daalt ook bijvoorbeeld de hartslag en vertraagt de vertering. Vissen kunnen dus met lage temperaturen het voer niet goed verwerken. Vaak zie je aan het gedrag van de vissen al of het nog nodig is om te voeren. Houd anders de stelregel onder de tien graden niet meer voeren aan.
Het ijs open breken?
Wanneer een vijver helemaal dicht gevroren is kunnen gassen van bv. rottend plantmateriaal en vissenpoep die als kleine luchtbelletjes naar boven drijven niet meer ontsnappen. De vijver word als het ware afgesloten van de buitenlucht. Echter houd strenge vorst in Nederland maar zelden lang aan en wanneer in het najaar onderhoud is gepleegd (afstervende planten en gevallen blad verwijderen) zullen deze gassen niet snel voor problemen zorgen. Daarnaast werkt een laag ijs op de vijver ook als isolatie voor het ondergelegen water.
Houd de vorst toch lang aan? Warm dan een pannetje water op en plaats deze kort op het ijs om een klein wak te creëren. Dit is beter dan een gat slaan in het ijs.
Filter/ pomp uit in de winter?
Wanneer een pomp op de bodem van de vijver staat en het water bijvoorbeeld via een fontein of waterval weer terug komt in het water word het water continue door de koude lucht afgekoeld. Vervolgens stroomt dit afgekoelde water weer naar de bodem van de vijver waar de pompt ligt en de vissen zich in de winter ophouden. Soms is het mogelijk om de pomp meer naar het wateroppervlak te brengen waardoor de lagere waterlagen ongeroerd blijven. Omdat een vijver in de winter toch in rust is en vissen niet meer gevoerd worden is het vaak prima om de pomp bij kou uit te zetten. Een eventueel UV filter kan in de winter bijna altijd uitgezet worden.
Comments